«Blog overzicht
8 maart 2018

Wijsheid halen uit je relaties, hoe dan?

In relaties met mensen zijn anderen een spiegel voor je eigen ongemakken. Vaak borrelen je blinde vlekken naar de oppervlakte en worden ze zichtbaar gemaakt in omgang met anderen. Dit kan soms heel confronterend zijn.

Heb jij onlangs nog met iemand contact gehad die een gevoelige snaar bij je heeft geraakt?

Om een paar voorbeelden te noemen.

  • Die aardige collega, die elke keer als jij in een lekkere werkflow zit, bij je langs komt, om gezellig een praatje te maken. Omdat je diegene niet wil kwetsen, laat je het toe.
  • Of die ene goede vriendin die telkens weer een, in jouw ogen, misplaatste opmerking maakt die je boos maakt. En je naderhand baalt dat je niets gezegd hebt.

Dit zijn misschien kleine voorbeelden die niet direct hele intense emoties teweegbrengen, maar het kan onbewust gaan sluimeren. Dit kost je ongemerkt energie én het heeft impact op de relatie tussen jullie beiden.

Het raakt vaak oud diepliggende patronen. In het contact met de ander komen deze patronen naar de oppervlakte. Wanneer je dit beseft en je kijkt met een open blik, dan kun je hier iets uit leren.

Dat klinkt makkelijk, maar dat is het zeker niet altijd. Wat dan kan helpen is om van de gelegenheid gebruik te maken om het onder de loep te nemen en in te zoomen. Niet omdat je het nu leuk vindt om te graven in iets wat pijnlijk is. Misschien hoop je dat het gevoel vanzelf wegebt?

Helaas, stiekem besef je dat dit een tijdelijke oplossing is.

Waarom het wél werkt om ernaar te kijken?
Omdat je iets wil opruimen, opschonen en je wil voorkomen dat dit patroon zich blijft herhalen in het contact met de dierbare mensen om je heen.
Of omdat je beseft dat je relaties onnodig beschadigen of zelfs blijvend stuklopen.

De uitdaging is dat je verantwoordelijkheid neemt en soms betekent dat wijselijk je mond houden en een andere keer juist de dialoog aangaan met elkaar. Het maakt dat je duurzame relaties kunt opbouwen en met elkaar verdieping kunt aangaan, als je inziet dat dit van belang is uiteraard.

Met sommigen mensen is dat nu eenmaal makkelijker en verloopt dat soepeler, en met anderen loopt dat stroever en is het meer een uitdaging. Of het nu gaat om een liefdesrelatie, de relatie met je ouders, je eigen kinderen, familiebanden, met collega’s, met vrienden en vriendinnen, of met de buren uit je straat.

Vaak in sessies met cliënten komt dit thema ook langs en geef ik hen ook wel eens een oefening mee om thuis te doen. En toen dacht ik: Hé, hier heb jij misschien ook wel iets aan?
Daarom hier voor jou de Wijsheid halen uit je Relaties – schrijfoefening.

Laat je me weten of je iets aan deze oefening hebt gehad?

Ik wens jou veel wijsheid en plezier in liefdevolle relaties!
Warme groetjes, Jessica

«
»

Laat een reactie achter